Masterclass Excel


Voor wie is dit bestemd?


Deze Masterclasses zijn bestemd voor iedereen die véél meer uit het krachtige Excel wil halen en besloten heeft dat nu echt aan te gaan pakken!
Denk hierbij aan Managers en hun personal assistents, Administratief medewerkers/sters, Controllers, Projectleiders, Calculators, Account- en Salesmanagers, en medewerkers verantwoordelijk voor kwaliteit, ISO, materieelbeheer en niet te vergeten bestuurders en medewerkers van Stichtingen en Verenigingen.

Dit zijn ideale Masterclasses om binnen je opleidingsbudget of persoonlijk ontwikkelingsplan te gaan volgen!Kwaliteit èn persoonlijke aandacht!

Onze Masterclasses Excel staan door de groepsgrootte van max. 4 personen garant voor exclusieve en persoonlijke aandacht en begeleiding. En niet te vergeten ruimte voor uw eigen vragen en echt behalen van het leerdoel!


U krijgt full color lesmateriaal, mooie praktijkgerichte en leerzame cases tijdens de les, en de mogelijkheid tot downloaden van extra Excel oefencases en krachtige voorbeeldbestanden na afloop.

Al onze Masterclasses zijn erg praktijkgericht door onze jarenlange ervaring in vele branches van het bedrijfsleven!

Overige cursusinformatie.

Noodzakelijke voorkennis: afhankelijk van de te volgen Masterclass, wel goed kunnen werken met Windows.

Cursusduur: iedere Masterclass omvat een geheel afgerond lesprogramma en duurt één dag.

Groepsgrootte: max. 4 personen, ook privéles is mogelijk, bel even voor uw individuele wensen.

Catering: een uitgebreide lunch, koffie, thee, frisdrank en lekkere versnaperingen zijn inbegrepen.

Tevens inbegrepen is ons fraaie full color cursusmateriaal (ideaal naslagwerk!) oefenbladen en schrijfgerei.

Locatie: onze trainingslocatie in Nijverdal, gratis parkeren op eigen terrein, overdekt stallen van tweewielers.

Advies & Training
"Wat kun je snel en makkelijk helemaal vanzelf tussentotalen per productgroep tussen lijsten krijgen! Wat heb ik toch geprutst met al die Som-regels invoegen!"

Masterclass Excel 1.

Rekenkundige formules, functies, Powertips Excel en grafieken.


U leert snel en efficiënt rekenen met Excel formules en rekenkundige functies, tevens krijgt u enorm veel powertips over allerlei snelle methoden om de zaken die u nodig heeft in Excel gedaan te krijgen. Ook werken z.g. absolute en relatieve formules komt aan de orde. Daarnaast leert u handige datumfuncties.
Alles uitgelegd en in de praktijk geoefend met heldere praktijkgerichte cases.
Na deze Masterclass kunt u niet alleen zeer vlot de meest uitgebreide berekeningen maken, zoals calculaties, prijslijsten, staffels, kortingtabellen en gemiddelden, hoogste en laagste waarden uit lijsten halen. U kunt deze ook snel in grafiekvorm tonen om uw cijfers nog meer te laten spreken.Masterclass Excel 2.

Databases bouwen en optimaal gebruiken.De database is de grondslag voor vrijwel elk softwareprogramma, en niet onterecht. In deze Masterclass leert u gedegen databases bouwen in Excel en u leert welke toepassingen hiermee allemaal mogelijk zijn.
Veelgemaakt fouten bij het bouwen van lijsten in Excel komen aan bod en u leert deze voorkomen.
Daarnaast komen er ook veel zeer mooie databasefuncties aan bod om snel precies te vinden wat men zoekt, krachtige analyses te maken en razendsnel grote lijsten te voorzien van tussentellingen, gemiddelden en andere belangrijke kerncijfers. Tot slot maakt u kort kennis met de mogelijkheden van nog geavanceerdere databasefuncties, die in andere Masterclasses worden behandeld, zodat u goed kunt beslissen of dit belangrijk kan zijn voor uw toepassing.

Masterclass Excel 3.
Fraaie rapporten afdrukken en als PDF presenteren.

Er is heel wat tijdverspilling en ergernis om perfect uitziende rapporten af te drukken of als PDF te presenteren die exactt de juiste gegevens bevatten.
'Kolommen verbergen' wordt volop hiervoor misbruikt, eindeloos geschuif aan kolombreedtes om het rapport maar toonbaar te maken. Losse nietszeggende kolommen op half lege bladen, noem alle bekende problemen maar op!
Deze Masterclass maakt korte metten met dit alles! Na afloop kunt u niet alleen snel en perfect afdrukken of PDF rapporten genereren maar ook met een paar klikken heel andere overzichten tonen, bijv. met op elk blad keurig de koppen in beeld en alleen kolommen A,B,E, G, en K... of na één klik kolommen A,B, I, J.  en dan natuurlijk zonder gerommel met 'kolommen verbergen'. Alles keurig voorzien van documentlocatie, aantal pagina's, datums en bedrijfsgegevens.

Masterclass Excel 4.
Webshop- & platformbestanden verrijken, aanpassen & manipuleren.

Uw eigen webshop, Bol.com, Amazon, V&D... Allemaal hebben ze steeds meer gegevens nodig om een succesvolle verkoop mogelijk te maken. En liefst allemaal in een eigen format.
In deze Masterclass leert u hoe u eigen gegevensbestanden of databases van leveranciers in eigen beheer  geautomatiseerd kunt aanpassen en verrijken met productgegevens, laten matchen met uw eigen artikelnummers, EAN barcodes toevoegen of matchen, productinfo uit verschillende cellen kunt samenvoegen, prijzen toevoegen, omschrijvingen uniform kunt maken en nog veel meer.
Als u ook 'klaar' bent met het slopende handmatige typen, wijzigen en kopiëren en plakken en 'eenheid' wil in uw eigen webshop of op het platform waarmee u werkt is deze Masterclass voor u dé oplossing. Een must voor succesvolle platform- of webverkoop.

Masterclass Excel 5.
De kracht van Macro's, besturingselementen en knoppen gebruiken.

Met Excel Macro's kunt u heel makkelijk allerlei zaken automatiseren. Of in één keer de hele opmaak van een dagelijks ontvangen externe lijst aanpassen. Daarnaast gaan we leren om gebruiksvriendelijke formulieren te maken, waar we met besturingselementen zoals knoppen de macro's het werk kunnen laten doen, zoals snel filteren op veelvoorkomende vragen met een druk op de knop.
Ook gaan we enigszins in op de mogelijkheden van VBA, de bouwstenen voor macro's. Zo maken we o.a. kennis met een Macro die na één druk op een zelfgemaakte knop vanzelf een Excel document als PDF wegschrijft op schijf met een bestandsnaam ontleend aan de celinhoud, zoals projectnummer of naam. Deze Masterclass is een must voor medewerkers die veel voorkomende taken in het bedrijf willen automatiseren of voor hun werk of afdeling formulieren willen bouwen.

Masterclass Excel 6.
Gegevens opvragen uit databases, automatische rapportages.

In deze masterclass leert u om volledig geautomatiseerde rapportages te bouwen die meerdere databases of lijsten kunnen bevragen en zelf alle relevante informatie, kerncijfers, tellingen en aantallen tonen, waarbij Excel reageert op korte vragen die u bijv. stelt middels keuzelijsten. Denk hierbij aan een urenregistratie, financieel overzicht per regio, periode of afdeling, projectbeheer,  verhuursysteem, uitgifte materieel, VCA keuringen, kwaliteitssysteem met meetwaarden, productiebewaking enz. Na de Masterclass bent u in staat om zelf een dergelijk systeem te onderhouden en uit te breiden waar dat nodig is. U krijgt erg veel mooie case-voorbeelden aangereikt en nog vele waardevolle voorbeelden ter download na afloop, zoals urenregistratie, omzetoverzichten, ticketsysteem en meer.

Masterclass Excel 7.
Logische functies die 'meedenken; in rapportages & dashboards.

U leert volop gebruik te maken van de meedenk-mogelijkheden van Excel. U hoeft zelf geen complexe processen meer te beslissen maar laat dat aan Excel over. Bijv. een bezoekplanning-systeem voor een buitendienst, automatisch meedenkende formulieren voor uw afdeling, foutloze toekenning van korting op basis van omzet, vakantiedagen o.b.v. leeftijd, of compleet veranderende teksten afhankelijk van de invoer. U leert ook dynamische combinaties van zinnen en inhoud van cellen te maken om uw bladen nog krachtiger en duidelijker te maken.
Last but not least gaan we automatisch kleuren, symbolen en pictogrammen toepassen onder voorwaarden, waardoor u eigen management 'dashboards' en bewakingssystemen kunt bouwen.

Masterclass Excel 8.
Geautomatiseerde werkmappen bouwen en beveiligen met structuur.

Als u voornemens bent, of bent aangewezen om binnen uw organisatie geavanceerde Excel bladen, werkmappen en projecten te ontwerpen, te bouwen, te begeleiden of te ondersteunen is deze Masterclass voor u een must.
We leren hoe we optimaal gestructureerd kunnen bouwen. Waarom één database tien keer krachtiger is dan de zoveel gemaakte fout van '12 aparte tabbladen per maand', De kracht van bepaalde gebruikersinterfaces en hoe we gerichte foutmeldingen en waarschuwingen voor onze gebruikers kunnen tonen.
Uiteraard komt ook aan de orde hoe we eenmaal goed draaiende bladen naadloos kunnen beveiligen tegen wijzigen van formules, fouten en misbruik.
Herkent u de situatie van gebruikers die iets fout doen waarna het hele blad het schrikbeeld "#VERW" laat zien, in plaats van direct met de juiste cijfers op de proppen te komen!
Na deze Masterclass hoort deze narigheid definitief tot het verleden en kan er veilig en krachtig worden gebouwd!"Wist ik veel dat je 'kolommen verbergen' bij afdrukken helemaal niet moet gebruiken voor een perfect overzicht en resultaat"
"Met de datumfuncties die ik bij ALTRA heb geleerd kan ik nu een planning maken die écht werkt!"
Voorbeeld knopbesturing Excel projectdatabase bouw
"Thea is nu eenmaal niet zo handig met Excel, elke keer stond het hele blad op #VERW. Nu kan er alleen uit keuzelijsten worden gekozen en is alles perfect beveiligd!"